زانتان چیست؟

آنچه در این مقاله میخوانید
زانتان چیست؟

افزودنی‌های زیادی وجود دارند که می‌توان از آن‌ها در غذاها استفاده کرد. یکی از این افزودنی‌های رایج غذایی صمغ زانتان است. پودر زانتان فواید بسیاری برای سلامتی دارد. به همین جهت است که کارخانجات صنایع غذایی از آن استفاده می‌کنند.

این مقاله از آی پارس را به موضوع زانتان ، کاربرد زانتان در صنایع غذایی ، زانتان در کیک و موارد دیگر اختصاص دادیم. اگر علاقه مند هستید که بیشتر در این زمینه بدانید ، تا پایان ما را همراهی کنید و خواندن این مقاله کاربردی را از دست ندهید.

صمغ زانتان چیست ؟

در واقع زانتان در اثر فرایند تخمیر و به وسیله میکروارگانیسم ها ساخته می‌شود. امکان استخراج این اگزو پلی ساکارید پیچیده از طریق الکل وجود دارد. برای استفاده از این ماده لازم است که آن را خشک کرد. بعد از خشک شدن صمغ زانتان را پودر کرده و به عنوان افزودنی در غذاها مورد استفاده قرار می‌دهند. در صورتی که مصرف پودر زانتان در حد اعتدال باشد ، هیچ خطری برای مصرف کننده نخواهد داشت. شایان ذکر است که مصرف زانتان برای کسانی که مبتلا به بیماری سلیاک هستند ضرری ندارد، چرا که در ترکیباتش گلوتن مشاهده نمی‌شود. منبع اصلی تولید صمغ زانتان محصولات لبنی است. بنابراین هم افراد گیاهخوار و هم گروه های دیگر می‌توانند از آن استفاده کنند.

صمغ زانتان چیست ؟

کاربرد زانتان در صنعت غذایی

نوشیدنی‌ها

برای تقویت مزه میوه در نوشیدنی‌ها از صمغ گزانتان استفاده می‌شود. در واقع این ماده در نوشیدنی هایی که شیرینی و کالری کمی دارند ، کاربرد دارد.

کنسروها

زانتان گام مقاومت بالایی در مقابل دما دارد. به همین جهت و به دلیل توان تحمل حرارت بالا در تولید کنسرو از آن استفاده می‌کنند.

غذاهای یخ زده

غذاهای یخ زده به دلیل منجمد و ذوب شدن متوالی در معرض دوفازی شدن قرار دارند. به همین دلیل و برای افزایش پایداری آن‌ها از زانتان گام در تولیدشان استفاده می‌شود.

بیشتر بخوانید: لسیتین چیست و انواع آن کدام است؟ 

کاربرد زانتان در صنعت غذایی

لازم به ذکر است که استفاده از زانتان گام در غذاهای منجمد ، از تشکیل کریستال‌های یخ نیز جلوگیری می‌کند.

به صورت کلی صمغ زانتان کاربرد‌های بسیاری دارد و می‌توان از آن در شیرینی پزی، تولید ماست، چاشنی غذاها، ژله، سس سالاد، شربت و موارد دیگر استفاده کرد. استفاده از زانتان در کیک نیز رایج است.

زانتان گام

زانتان گام یا همان صمغ زانتان وزن مولکولی بالایی دارد. رنگ آن سفید بوده و این امکان نیز وجود دارد که بتوان محلول آن را تهیه کرد. زانتان گام کاربرد‌های فراوانی در صنعت خوراکی و حتی امور مربوط به حفاری نفتی ایفا می‌کند.

ویژگی جالب این صمغ این است که در مقابل حرارت بالا پایدار می‌باشد. به این صورت که اگر در معرض دمای 80 درجه قرار بگیرد ، ویژگی‌های آن هیچ تغییری نخواهد کرد. علاوه بر این اضافه کردن نمک به این ترکیب نیز می‌تواند تا حد قابل توجهی پایداری آن را افزایش دهد.

زانتان گام خوراکی چیست ؟

زانتان گام در تولید محصولات خوراکی استفاده می‌شود اما کاربرد‌های دیگری نیز دارد. مثلا می‌توان در صنعت داروسازی از آن به عنوان یک عامل غلیظ کننده استفاده کرد.

اگر در تولید محصولات غذایی از زانتان گام استفاده شود ، فواید بسیاری برای مصرف کننده خود خواهد داشت. مثلا مصرف زانتان گام باعث کاهش کلسترول خون، کاهش وزن، جلوگیری از بروز سرطان، از بین رفتن خشکی چشم، تغییر مزاج فرد و تغییرات مثبت دیگری خواهد شد. در صورتی که از زانتان گام در تولید صنایع غذایی استفاده شود، مقدار آن خیلی کم بوده و به نیم درصد می‌رسد.

مضرات زانتان گام جایگزین صمغ زانتان

طبیعتا زانتان گام هم مانند اکثر ترکیبات موجود دارای یک سری عوارض قابل پیش بینی است. این عوارض در صورتی بروز می‌کنند که به صورت مکمل مصرف شود. بهتر است که مقدار مصرف به بیشتر از 15 گرم در روز نرسد، زیرا بعد از این مقدار عوارض شروع خواهد شد. علائم مصرف بیش از حد زانتان گام شامل تهوع، استفراغ، نفخ شکم، اسهال و موارد دیگر خواهد بود. لازم به ذکر است که اگر دچار التهاب آپاندیس شده‌اید، لازم است از مصرف آن خودداری کنید، چرا که علائم را شدیدتر خواهد کرد.

روش استفاده از صمغ زانتان

صمغ زانتان به عنوان یک ماده افزودنی غذایی و همچنین در صنایع مختلف مانند داروسازی، کاغذ و مقوا، صابون و... استفاده می‌شود. به طور کلی، روش استفاده از صمغ زانتان بستگی به هدف استفاده دارد. در صنعت غذایی، صمغ زانتان به عنوان یک ماده ضخیم‌کننده در سس‌ها، پودینگ‌ها و ماست‌ها استفاده می‌شود. به این منظور صمغ زانتان را با آب یا مایعی دیگر ترکیب می‌کنند تا تلخی و چسبندگی آن را کمتر کنند. به‌عنوان مثال می‌توان مقدار کمی صمغ زانتان را به لیموی تازه‌گرفته شده (رقیق شده با آب) اضافه کرد. این ماده باعث بهبود کیفیت سس خواهد شد. در مواد شوینده و تمیزکننده صمغ زانتان به عنوان یک ماده افزودنی اصلاح‌کننده استفاده می‌شود.

زانتان گام برای پوست

مصرف زانتان گام برای پوست خیلی مفید است. قندهای ساده‌ای در تولید زانتان گام یا آدامس زانتان دخیل هستند. این ماده به جهت فواید بسیاری که برای پوست دارد، در تولید محصولات آرایشی و بهداشتی استفاده می‌شود. برای استفاده از زانتان گام در محصولات آرایشی و به غلظت رسیدن این محصولات حداکثر مقدار 2 درصد از آن را به محصول اضافه می‌کنند. این ماده از ذرت ، گندم ، لبنیات و سویا به دست می‌آید. در ساختار لوسیون ها، شوینده ها، کرم ها، شامپوها و محصولات دیگر آرایشی باید از صمغ زانتان استفاده کرد تا ساختار لازم در این محصولات حفظ شود. آزمایش ها و نتایج تحقیقات نشان می‌دهد که افزودن زانتان گام به محصولات باعث افزایش رطوبت پوست و نرم شدن آن می‌شود.

مهم‌ترین خاصیت زانتان برای پوست، صاف کردن آن می‌باشد. از دیگر ویژگی های مثبت زانتان گام می‌توان به امولسیفایر بودن آن، بهبود بافت محصول و ضخیم کننده بودن آن اشاره کرد.

بیشتر بخوانید: تفاوت قرص پنیر و مایه پنیر

زانتان گام برای پوست

سخن پایانی

این مقاله را به موضوع زانتان گام، کاربرد زانتان گام در صنعت مواد غذایی، زانتان گام خوراکی و موارد دیگر اختصاص دادیم. امیدواریم که اطلاعات ارائه شده برای شما سودمند بوده باشد. با سپاس از همراهی تان.

 

دیدگاه‌ها
نام
ایمیل
نظر